Noțiunea de educație financiară și importanța acesteia
În ultima perioadă auzim tot mai des despre conceptul de „educație financiară”. În mod firesc, tot mai mulți oameni se întreabă ce semnificație poartă acest termen și dacă este un „moft” sau, mai degrabă, o necesitate stridentă.
Mai întâi de toate, propun să dăm o definiție acestui concept, ca mai apoi să ne facem înțeleși și la capitolul necesității acesteia.
Termenul de „educație financiară” reprezintă capacitatea unei persoane de a câștiga, de a gestiona, de a economisi și de a-și înmulți finanțele personale, adică banii.
La prima vedere, știu sigur că majoritatea persoanelor ar răspunde: „De ce am nevoie să învăț așa ceva? – Bani să am, căci mă duce capul ce să fac cu ei”. Însă, prea puțini sunt cei care înțeleg că în spatele unei vieți asigurate din punct de vedere financiar stau la bază câteva principii generale a căror importanță nu poate fi contestată.
Sunt extrem de rare cazurile în care oamenii, în mod intuitiv sau imitând pe cei din anturajul lor, reușesc să deprindă abilități de gestionare corectă a banilor, fără a înțelege adevăratul lor sens.
Generația părinților noștri, aici vorbim despre anii ’50-’60, nu aveau nevoie de aceste principii, dat fiind faptul că în acea societate totul era deja prestabilit de sistem, iar viața lor derula, oarecum, într-un mod standard și uniform.
În ziua de azi, societatea și mediul în care ne dezvoltăm și în care ne creștem copiii, ne schimbă felul de a gândi și ne determină anumite comportamente. Având în vedere faptul că, în prezent, suntem invadați de o multitudine de produse și servicii, de tot felul de campanii promoționale care ne perturbează viața, iar ofertele de „credit rapid” sunt la un click distanță, părinții vor să-și pregătească copilul de azi – maturul de „mâine” pentru viața reală, plină de provocări. Această pregătire presupune formarea unor abilități indispensabile, inclusiv cele ce țin de gestionarea corectă a banilor.
Deseori subiectele de ordin financiar sunt greu de înțeles și de asimilat pentru cei mari, din acest motiv părinților le este dificil să le explice celor mici despre valoarea banilor și importanța gestionării corecte a acestora. Mulți părinți necesită ei înșiși o pregătire specială ca mai apoi să transmită aceste abilități copiilor, deoarece copiii, de cele mai dese ori, învață prin imitarea adulților.
În acest sens, echipa centrului INTELLECT, specializat în educația financiară a tinerii generații, vine cu câteva sfaturi utile pentru părinți:
- Analizează relația ta cu banii. Înainte de toate fă o retrospectivă a propriei vieți și vezi care sunt convingerile tale, ca și adult, despre bani. Apoi, lucrează asupra acestora și informează-te foarte bine ca să poți fi un exemplu pentru copilul tău.
- Discuțiile despre bani în familie. În familia ta discutați despre bani cu copiii, or aceasta este un subiect „tabu”? Dacă încă nu o faci, atunci îți recomandăm să începi prin discuții simple, elementare despre ce sunt banii, de unde vin aceștia și despre importanța cheltuirii eficiente a lor.
- Nevoile și dorințele. Este foarte important să explicăm copiilor ce înseamnă fiecare termen în parte și care este diferența dintre ei. Copiii trebuie să înțeleagă că alimentele și hainele sunt nevoi care ne determină în mod direct existența, iar mersul la cinema și telefonul mobil performant fac parte din categoria dorințelor. Acest lucru îl poți face sub formă de joc, ca să-i fie celui mic interesant și să prindă ideea mai repede. Ține minte: copiii adoră să se joace, îndeosebi când se implică și adulții!
- Mersul la cumpărături. Acest „ritual” îți oferă încă o șansă să ai discuții cu cei mici despre bani. Pentru început, faceți împreună o listă cu toate cele necesare pentru fiecare membru al familiei. Apoi, mergeți cu toții la magazin și dați sarcini de îndeplinit copiilor. Explicați-le despre diferențele de preț și de calitate. La început poate fi greu, dar pe parcurs va deveni distractiv. Și nu uita – achită întotdeauna CASH, chiar poți lăsa copilul singur să achite și să calculeze cât plătește și cât rest trebuie să primească.
- Banii de buzunar. Odată ce copiii au propriii lor bani, apare în mod natural necesitatea de a-i gestiona, de a lua o decizii de genul: „Ce să facă cu ei?”. Acesta poate alege să-i cheltuie azi sau să-i pună la economii pentru a îndeplini o dorință mai mare. Chiar dacă la început ar putea să-i cheltuie pe toți, mai târziu oricum va învăța lecția. Până nu va experimenta această situație pe propria piele, nu va înțelege cum funcționează legea banilor.
- Setarea obiectivelor. Ca să-l ajuți pe cel mic să economisească, pentru început, va fi necesar să vorbiți despre obiective – ce sunt acestea, pentru ce au nevoie de bani și care este suma necesară pentru împlinirea obiectivului propus.
Lista recomandărilor la subiectul educației financiare ar putea fi foarte lungă, dar ea va fi inutilă atâta timp cât nu veți începe punerea lor în aplicare. Ține minte: cea mai mare investiție pe care o poți face este să investești în educația ta și a copilului tău, așa că nu lenevi și pune-te chiar azi pe treabă.
SUCCES!