Importanța banilor de buzunar. Sfaturi utile
Indiscutabil, cea mai bună modalitate de a învăța copiii cum să gestioneze banii este să le oferim un buget pe care să-l administreze individual. Atunci când economisesc sau când își cheltuiesc banii, copiii învață să cântărească bine și să-și asume propriile decizii.
Este foarte important ca copiii să-și formeze pușculița lor, iar noi ca părinți trebuie să le venim în ajutor. Ei au nevoie de această resursă pentru a învăța cum să o gestioneze. E la fel ca și mersul pe bicicletă sau pe role. Nu ai cum să-ți formezi deprinderi de a le mânui, atât timp cât nu le ai. Cu banii e aceeași situație. Dacă doar le vom vorbi copiilor despre gestionarea finanțelor, dar nu le vom pune la dispoziție resurse ca să experimenteze, ei nu vor obține abilitățile necesare. Bineînțeles, la primele experiențe financiare vor goli pușculița și banii nu vor fi utilizați în direcția corectă. În acest caz, tu ca părinte poți interveni și prin: discuții, explicații, analiza ,,bine – mai puțin bine”, copiii vor învăța lecția și data viitoare vor acționa corect. În nici un caz nu este recomandat ca la prima experiență a copilului cu banii să-l certăm. Asta ar însemna să-i ,,tai aripile la primul său zbor”.
Iar pentru a evita astfel de momente, noi îți sugerăm câteva modalități de a-ți ajuta copilul să profite la maximum de banii lui de buzunar:
Decide ce tehnică legată de banii de buzunar vi se potrivește
În momentul în care decizi ce strategie de gestionare a banilor de buzunar vrei să aplici împreună cu copilul tău, este important să iei în considerare câteva aspecte:
câți bani îi vei da, de la ce vârstă, dacă va fi o plată regulată (zilnică, săptămânală, lunară) sau va fi o recompensă pentru o muncă efectuată. Va trebui să luați în calcul și opțiunea de a include un element caritabil, pentru a-l învăța de mic despre importanța de a oferi ajutor și altor persoane.
Unii experți în educație financiară se propunță împotriva folosirii banilor de buzunar ca plată pentru copiii care fac treburi casnice. Ei sunt de părerea că copiii ar trebui să-și îndeplinească responsabilitățile casnice mai degrabă ca o contribuție pentru întreaga familie, decât pentru că vor fi remunerați. Alți specialiști zic că este bine să folosești banii de buzunar ca recompensă în acest sens. Alegerea e de partea fiecărui părinte.
Creați un plan împreună cu copilul dumneavoastră
Discută cu copiii tăi despre banii de buzunar. Asigură-te că îi lași să vină cu propriile idei, astfel încât să se simtă parte a acestui proces. De asemenea, ai putea să stabiliți împreună cu copiii câteva direcții de gestionare a banilor de buzunar sau, din contra, să puneți unele restricții în ceea ce privește cheltuirea lor.
Gestionarea banilor
Îți recomand să deschizi un cont de economii pe numele copiilor tăi, astfel încât aceștia să poată urmări cum economiile lor cresc. Conturile pentru copii oferă adesea o rată ridicată a dobânzii și sunt fără comisioane. Conturile de economii sunt o modalitate bună de a educa financiar copiii mai mari. Se recomandă celor mici să le dăm bani cash, astfel mai ușor înțeleg și deprind abilități de gestionare a acestora.
Stabilește împreună cu copilul un obiectiv pentru economisire
Dă-i copilului tău câteva sfaturi cu privire la modul în care își poate economisi banii și încurajează-l să își stabilească câteva obiective pe care le-ar putea atinge dacă ar face economii. Un sfat bun ar fi să-și facă o listă cu dorințe și alte cu necesități. Explică-i diferența dintre acești doi termeni și lasă-l să facă singur alegerea.
Economisirea banilor pentru a cumpăra ceva special îi ajută pe copii să-i învețe să-și stabilească obiectivele, să-și gestioneze bugetul și, cel mai important, îi oferă o satisfacție personală atunci când își atinge obiectivul.
Analizează bine toate aceste specte și decide ce strategie legată de oferire banilor de buzunar copiilor se potrivește familiei tale. Indiferent ce decizie vei lua, e important să știi că banii de buzunar pot fi un instrument excelent pentru a învăța copiii despre valoarea acestora.