Cum să le vorbim copiilor despre bani. Trucuri utile
Tendința de a istrui copiii în spiritul educației financiare este una nouă pentru societatea noastră. Deseori părinților le este greu să discute cu odraslele lor despre bani, întrucât nu știu de unde să înceapă și cum să o facă corect. În realitate, există o sumedenie de modalități adaptate conform vârstei copilului de a face acest lucru, simplificând acest proces și chiar făcându-l distractiv. Așadar, ne-am propus să venim cu câteva trucuri utile care vă vor ghida cum să abordați corect subiectele legate de bani cu cei mici.
- Regula de aur în acest sens ar fi să nu evitați discuțiile despre bani cu copiii. Dimpotrivă, se recomandă să clarificați întrebările odată cu apariția lor. E greșit să nu le explicăm copiilor anumite aspecte legate de bani pentru că îi considerăm prea mici. Principalele repere și deprinderi financiare se formează încă de la o vârstă fragedă.
- Este foarte important să le explicați copiilor de unde provin banii și cum aceștia se câștigă. Vorbiți-le despre locul vostru de muncă și despre procesul de remunerare. Copiii trebuie să înțeleagă că este nevoie să muncești ca să obții bani, în așa mod vor analiza mai bine cum să-i cheltuiască.
- Implicați copilul în alcătuirea listei pentru cumpărături. În așa mod îl învățați să devină mai organizat și, totodată, vă creșteți șansele să evitați crizele de nervi în magazin. Comparați prețurile cu voce tare, astfel încât copilul să vă poată auzi. Cereți-le să încarce cumpărăturile la casă și să predea banii. Verificați bonul de plată în fața lor. Aceste exerciții, făcute regulat, se vor transforma în deprinderi extrem de utile pentru copii.
- Pentru a învăța cum să gestioneze corect banii, copiii au nevoie de resurse. Vă recomandăm să le oferiți bani în sume mici ca să-i poată gestiona de sine stătător. Apoi îi puteți duce la cumpărături, oferindu-le o limită de cheltuieli și explicându-le diferența între nevoi și dorințe. Deși statistica arată că la început deciziile lor sunt în favoarea dorințelor, cu timpul copiii învață cum să-și prioritizeze achizițiile.
- Unii specialiști zic că e bine să le oferim celor mici posibilitatea să-și câștige proprii lor bani. Venitul suplimentar ar putea proveni din remunerarea pentru treburile casnice pe care le fac copiii sau ar putea constitui o recompensă pentru reușita bună la învățătură. Decizia de a-i remunera rămâne la discreția părinților.
- Educația financiară este un proces de durată și nu se face peste noapte. S-ar putea să treacă luni sau chiar ani până când veți observa o gândire analitică la copilul dumneavoastră. Din greșeli, copiii învață mult mai repede despre cum să-și gestioneze finanțele, decât din prelegerile interminabile ale părinților. Așa că este extrem de important să le dați copiilor șansa să ia decizii proaste. Nu trebuie să-i certați, ci mai degrabă să-i încurajați și să le explicați ce nu au făcut corect.
- Un alt truc util este să învățați copiii să-și stabilească mici scopuri și să economisească pentru a le atinge. Ei trebuie ajutați să-și planifice un buget ca să obțină ceea ce-și doresc. Dacă planificați o excursie prin oraș, nu uitați să încludeți în cheltuieli costurile pentru transport, biletele de la muzeu, prânz etc. Faceți împreună calculele necesare și puneți deoparte o sumă de bani pentru următoarea excursie sau pentru alte cheltuieli.
- Arătați-le copiilor valoarea banilor în activitățile de zi cu zi. Probabil, aceasta este cea mai eficientă metodă de a le preda repere de educație financiară. Ar fi o mare greșeală să nu profităm de activitățile de rutină cum ar fi: plata facturilor, efectuarea cumpărăturilor la magazin sau achitarea biletelor pentru transport, fără a le explica și celor mici rostul acestora. Lecțiile despre bani trebuie introduse armonios în activitățile de zi cu zi și rezultatele nu vor întârzia să apară.
Făcând lucrurile acestea din copilărie, le oferim celor mici o bază sănătoasă pentru viață. Ei ajung să fie conștienți de propria lor valoare, de măreția lor interioară și de faptul că pot să își transforme visele în realitate.