Cum ajutăm copilul să-și creeze propiul buget?
Încă de mici, copiii pot deprinde lucruri elementare legate de bani și de planificarea acestora. În așa fel îi învățăm să devină conștienți de valoarea lucrurilor și să fie reponsabili de alegerile pe care le fac.
Un capitol important din cursul de „educație financiară”, pe care ar trebui să-l însușească copiii, este dedicat creării și planificării bugetului personal. Este foarte important să le explicăm cum stau lucrurile într-un limbaj cât mai simplu și mai explicit. Până a discuta metode de gestionare a bugetului, este firesc să venim cu o definiție a acestuia. Așadar, bugetul reprezintă o evidență a veniturilor și cheltuielilor unei familii sau unei persoane pentru o anumită perioadă de timp.
În cazul copiilor, surse de venit pot fi: părinții (bani de buzunar), Zâna Măseluță (în caz că a uitat să-i cumpere un cadou copilului în schimbul unui dinte ☺), Moș Crăciun (dacă asta e dorința copilului), recompensele pentru patriciparea la diferite concerte, târguri sau alte evenimente.
Specialiștii nu recomandă părinților să remunereze copiii pentru rezultate bune la școală sau pentru activitățile menajere. Se poate ajunge la situația în care copilul să-și îndeplinească sarcinile doar fiind stimulat financiar.
Unii părinți se întreabă când se pot oferi primii bani copiilor. Specialiști în educație financiară recomandă plasarea banilor în pușculița copiilor din momentul în care aceștia încep să numere. În așa fel, vor avea un motiv în plus să exarseze cu monede și bancnote mici.
În ultima perioadă, tot mai mulți părinți au grijă ca odraslele lor să aibă propriul buget, dar puțini sunt cei care îi ajută să deprindă reguli de gestionare a acestuia. Prima întrebare care aparte în mintea copilului este: „ce fac cu banii?”. Și aici trebuie să intervină părintele ca să-i ofere câteva repere.
Una dintre cele mai importante reguli ce ține de gestionarea bugetului este să învățăm copilul să-și seteze scopuri. De la început, acestea vor fi mici și de scurtă durată. Copiilor le plac recompensele imediate. Este nevoie ca ei să urmărească o anumită perioadă cum banii vin și pleacă, asta îi va face să înțeleagă mai ușor cum funcționează sistemul.
Cu timpul, părinților le revine misiunea de a le propune copiilor să-și stabilească scopuri mai mari și de lungă durată. Un exemplu în acest sens ar fi colectarea banilor pentru studii (facultate, cursuri de limbi străine sau de educație financiară, școala auto ș.a.). De altfel, aceasta este o practică foarte populară în rândul americanilor și chiar funcționează.
Copilul ar putea să-și cheltuie banii și în alte direcții, cum ar fi: pentru distracții și vacanțe, pentru ziua sa de naștere, pentru Crăciun (cumpărând cadouri apropiaților). În același timp, este foarte important ca copilul să înțeleagă că bugetul său este unul limitat și că trebuie să se încadreze în limitele acestuia. Trebuie să îi explicăm ce sunt cheltuielile și cum le putem reduce.
Copiii, la fel ca și adulții, cel mai bine învață din propriile greșeli. Așa că se recomandă să-i lăsăm singuri să-și gestioneze bugetul o anumită perioadă ca să-și poată urmări veniturile și cheltuielile. Ei au nevoie să ia decizii proaste ca să însușească mai bine și mai repede lecția.
Reperele de educație financiară trebuie predate corect și pe înțelesul celor mici. Dacă ești părinte și simți că ai restanțe la acest capitol, poți apela cu încredere la echipa noastră de specialiști. Pe lângă cursurile de educație financiară pe care le organizăm, vă mai punem la dispoziție ghiduri practice pentru copii legate de gestionare a banilor. Vă asigurăm că asta va fi una dintre cele mai reușite investiții pe care le puteți face pentru copiii dumneavoastră!