0

Fiecare copil este oglinda familiei în care trăiește. Prin ei citim valorile și principiile de viață îmbrățișate de părinți. Ei sunt ca niște bureți care absort cu viteza luminii atât ceea ce le vorbim, cât și comportamentele și cultura noastră. Dacă vrei să ai un copil educat, fii tu însuți un exemplu pentru el. Dacă vrei să cultivi îl el dragostea față de carte, ar trebui să fii tu cel care citește.

Părinții sunt principala sursă de educație financiară pe care o primesc copiii. Nu obosesc să îți repet cât de important este să le vorbim despre bani de la vârste fragede. Nu există „prea devreme” pentru asta. Atunci când părinții nu știu cum s-o facă corect și potrivit vârstei, le vin în ajutor cărțile de profil. Da, anume ele oferă o structurare clară și explicită a ceea ce numim noi „educație financiară”.

Așadar, în acest articol vei găsi o listă de cărți pentru copiii tăi pe care le recomandăm cu încredere:

  1. „Mărunțilă și Bancnoțilă” de Roxana Bucur. E o poveste ce îmbină elemente de basm, prin intermediul căreia principiile care guvernează finanțele personale pot fi însușite într-o formă accesibilă de copiii cu vârsta cuprinsă între 3-10 ani.
  2. „Prima mea carte de educație financiară. Economii și investiții” de Maria Jesus Soto. Prin intermediul acestei cărți, autoarea vine să explice copiilor într-un mod extrem de simplu cum funcționează legea banilor: cum au apărut primele monede și bancnote, ce înseamnă să faci economii și să investești și ce trebuie să facem ca să nu lăsăm monstrul inflației să ne mănânce economiile.
  3. „Școala banilor bine crescuți” de Cristina Andoni (vol.I și II). Acestaeste un ghid creativ de trai bun, unde copiii vor învăța să fie mai chibzuiți, cum să se poarte corect cu ceilați, dar și cu banii, cum să-și facă un buget personal. Vor contrui pas cu pas ceea ce sunt, nu doar ceea ce dețin.
  4. „Cum se administrează bugetul familiei” de Rodica Chiran. Acest caiețel delucru este destinat copiilor de 8-10 ani și are menirea de a-i ajuta să-și formeze idei clare și corect structurate despre un buget al familiei și cum trebuiesc repartizați banii încât să nu avem parte de surprize financiare neplăcute.
  5. „Prietena mea Conni. Vol. 17 – Conni primește bani de buzunar” de Liane Schneider și Annette Steinhauer. Acest volum reprezintă o poveste ilustrată, destinată copiilor de la 3 la 6 ani. Prin intermediul personajului Conni, copiii vor învăța ce să facă cu banii de buzunar și cum să-i adune ca să-și cumpere un lucru pe care și-l doresc de mult timp.
  6. Ghidul practic „Banii mei”, elaborat de echipa centrului INTELLECT . Este un instrument menit să vină în ajutor părinților și copiilor. Această agendă-ghid îi învață pe copiii de 9-15 ani să devină mai responsabili în privința finanțelor personale. Aici copiii vor face cunoștință cu primele noțiuni de educație financiară, vor învăța ce sunt sursele de venit și cum să facă economii, vor deprinde cum să-și stabilească obiective personale și cum să devină responsabili la capitolul cheltuieli. Dar cel mai important – vor învăța cum să-și gestioneze banii și cum să ducă evidența acestora.
  7.  „COPIII și BANII” – suport de curs și caiețel de lucru cu sarcini practice pentru copii cu vârsta de 7-12ani, elaborat de INTELLECT CENTER.
  8. „50 de sarcini și activități de educație financiară”, autor Chiaburu Iana în colaborare cu INTELLECT CENTER.

Dacă ai ajuns să citești acest articol, înseamnă că îți pasă de educația financiară pe care o va deprinde copilul tău. Vremurile pe care noi le-am trăit nu ne-au oferit șansa să ne formăm deprinderi financiare corecte. Ba mai mult, noțiunea de „educație financiară” ne era complet străină.  Din fericire, acum există o mulțime de metode și activități care îl pot ajuta pe copilul tău să asimileze eficient informațiile – jocuri, cărți, ghiduri sau agende și fișe de lucru. Nu-ți rămâne decât să accesezi aceste surse bine structurate în funcție de vârsta copilului tău.

Iar dacă vrei mai mult pentru odrasla ta, atunci centrul INTELLECT vă invită la un curs de educație financiară și antreprenorială pentru copii cu vârsta cuprinsă între 7 și 14 ani. Aici e locul perfect pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial și responsabilității financiare. Ia un curs și te vei convinge!