0

Dincolo de barierele lingvistice și cele culturale, sunt lucruri simple care ne unesc, cum ar fi sărbătorile de iarnă. Indiferent dacă suntem copii sau adulți, bogați sau săraci, creștini sau atei – cu toții suntem cuceriți de feeria sărbătorilor care marchează trecerea în Noul An.

Dacă-ar fi să privim în trecut, am observa că cele mai intense amintiri sunt legate anume de această perioadă. Copiii cu greu își ascund nerăbdarea de a alege și a împodobi bradul de Crăciun sau de a primi recompense dulci de la părinți pentru rezultate bune obținute în cursul anului. Cu toate acestea, deseori cei mici așteaptă sărbătorile de iarnă și în speranța de a aduna mai multe monede în pușculiță, iar aceast lucru trebuie tratat ca pe un moment oportun pentru părinți de a le preda câteva repere de educație financiară copiilor. În continuare, îți vom da câteva sfaturi cum poți face acest lucru ca să fie cât mai productiv acest proces.

Discuțiile despre bani

În primul rând, este absolut necesar să vorbești copilului despre bani. Cu cât va înțelege mai repede importanța și valoarea banilor, cu atât îi va fi mai ușor să-i gestioneze corect. Nu există o vârstă „prea devreme” sau „prea târziu” pentru a face acest lucru. Dacă subiectul banilor rămâne a fi unul tabu în familia ta, atunci să știi că e timpul să faci o reformă în acest sens.

Valoarea banilor

De sărbători, majoritatea copiilor primesc multe cadouri de la părinți, rude, prieteni. Este foarte important să le explicăm celor mici despre valoarea acestora. Asta îi vor ajuta să fie recunoscători și să aprecieze micile daruri și să nu le trateze cu indiferență ca pe ceva obținut pe gratis, fără mari eforturi.

Recompensele financiare

Ajută-ți copilul să-și pună creativitatea în funcțiune și să depună efort pentru a primi o recompensă financiară satisfăcătoare de sărbători. În funcție de vârsta și pasiunile copilului, îi poți recomanda unele dintre opțiunile de mai jos:

  • să alcătuiască un scurt program artistic pentru a colinda rudele. E lucru firesc, cu cât prestația va fi mai frumoasă, cu atât recompensele vor fi mai mari. Mai nou, în ultimul timp se practică angajarea colindătorilor pentru diferite evenimente festive (corporative, petreceri ș.a.). Acest lucru este posibil doar sub coordonarea și supravegherea adulților.
  • să organizeze cu prietenii un mic târg de Crăciun, unde va putea vinde ceai fierbinte (din termos), obiecte hand made ș.a.
  • să facă în curtea casei/ blocului o zonă pentru poze cu om de zăpadă, sanie și alte decorațiuni de iarnă, care să nu implice mari cheltuieli. În schimb, doritorii de a se fotografia într-un loc îmbrăcat în spiritul sărbătorilor de iarnă, să achite o preț simbolic pentru asta. 
  • să-și cumpere o mascotă (babă de zăpadă, Moș Crăciun, Elza, Olaf) și să propună adulților să facă poze de familie cu el, bineînețeles în schimbul unei recompense.

După sărbători, pe părinți îi așteaptă o misiune dificilă – cea de a explica copilului diferența dintre nevoi și dorințe și de a-l ajuta să-și seteze un scop pentru care a meritat să adune banii. Dacă nu au parte de un ajutor în acest sens, copiii au tendința să fie foarte risipitori și riscă să se trezească într-o zi cu pușculița goală, cheltuind banii pe lucruri inutile. Această lecție se învață mult mai repede prin prisma poveștilor sau experiențelor proprii ale adulților.

Educația financiară este una dintre cele mai importante lecții de viață pe care TREBUIE să o predăm copiilor noștri, întrucât viitorul lor va depinde de modul în care își vor putea gestiona resursele. Te asigurăm că asta va fi cea mai bună INVESTIȚIE pentru copilul tău. Dacă nu știi de unde să începi, echipa INTELLECT Center îți este cel mai de încredere partener.