0

Deși e încă noiembrie, spațiul mediatic deja este bombardat cu oferte de Crăciun, iar multe magazine și-au împodibit vitrinele în spiritul sărbătorilor de iarnă.

Sărbătorile de Crăciun sunt feblețea multora dintre noi. Mirosul de portocale, de vin fiert cu fructe și scorțișoară, cântecele de Crăciun ce răsună în casele noastre – toate fac parte din povestea iernii. Dincolo de frumusețea acestor momente, trebuie să recunoaștem că sărbătorile de iarnă încet-încet se transformă mai mult în sărbători comerciale, unde goana după cadouri se transformă într-o adevărată luptă.

De cele mai dese ori, astfel de momente ne testează capacitățile în gestionarea finanțelor. Putem rămâne fără bani pentru că avem cheltuieli în plus și, chiar dacă avem un buget planificat din timp, de obicei, multe persoane îl depășesc. Pentru a evita astfel de momente neplăcute, venim în ajutorul tău cu câteva recomandări care, sper să-ți fie utile:

  1. Fă o listă de cadouri pe care ai dori să le oferi celor dragi și cumpără-le din timp, nu lăsa totul pentru ultimul moment. Planificarea cheltuielilor va aduce o claritate în bugetul tău, în așa fel îți va fi mai ușor să decizi cum să le organizezi mai bine pe toate. Îți recomandăm să faci acest lucru cu cel puțin două luni înainte de sărbători ca să ai suficient timp și bani pentru a face față cheltuielilor.
  2. Profită de oferte și reduceri. În așa mod cu siguranță vei economisi bani. Un aspect important este să analizezi prețurile pe o perioadă mai mare ca să eviți să cazi în capcana „reducerilor false”, foarte răspândită de comercianți mai ales în prag de sărbători. Dacă ai mâini dibace, te poți orienta pe cadouri făcute chiar de tine.
  3. Înainte de a merge la cumpărături, pregătește o listă cu toate cele necesare. Asta te va ajuta mai bine să te organizezi și să cumperi doar lucrurile cu adevărat importante. Atunci când nu avem o astfel de listă la îndemână, adeseori suntem tentați să cheltuim banii pe fleacuri.
  4. Evită să organizezi petreceri mari de sărbători, dacă nu-ți permite bugetul. Cel puțin, fii rațional și nu cheltui banii pe mese bogate care riscă să se prăbușească de la povara bucatelor. Această tradiție este una nocivă și risipitoare. Fii tu cel care schimbă esența sărbătorilor și încearcă să scoți în evidență adevărata lor valoare spirituală, fără ca să propui oaspeților preparate pentru digestie în loc de desert. Crede-mă că vei fi apreciat pentru asta!

În principiu, sărbătorile de iarnă pot fi petrecute perfect și în sânul familiei mici, fără a avea mari bătăi de cap. Iar dacă ai ceva bani puși deoparte, poți alege să donezi o parte cu cei care au necesități primare. Sau poți participa cu daruri la diferite campanii sociale organizate de Crăciun. Generozitatea, omenia și dragostea față de aproapele nostru ar trebui să ne bucure sufletele de sărbători. Mai ales că le putem oferi și primi pe gratis!