0

Pandemia a scos la iveală numeroase vulnerabilități și provocări cu care statul trebuie să se confrunte în regim de urgență. În fiecare zi, observăm acele puncte slabe în domeniul educației financiare, atestăm o insuficiență a cunoștințelor despre câștiguri, cheltuieli, economii, investiții și planificare financiară pe termen lung. Conform unor studii făcute în SUA, doar o treime dintre adulți ar putea răspunde la cel puțin patru din cinci întrebări legate de educație financiară despre ipoteci, rate ale dobânzii, inflație și risc. În țara noastră, rezultatele unor studii similare sunt mult mai îngrijorătoare.

Acestea sunt doar câteva subiecte legate de bani pe care majoritatea oamenilor nu le înțeleg, dar de care avem atâta nevoie în viața de zi cu zi.  Fără cunoștințe financiare de bază, vă puteți trezi amăgiți că creditul pe care l-ați luat vă costă mult mai mult decât v-ați planificat la început. Ori, cu același succes v-ați putea pomeni cu datorii la rude, prieteni sau la bancă. Nu cred că cineva și-ar dori așa un scenariu pentru sine, dar mai ales pentru copilul său.

Întotdeauna alegem să le dăm copiilor tot ce este mai bun. Mai bun pentru ei ar însemna cunoștințe, abilități și deprinderi de viață. În așa mod, le vom dezvolta încrederea în forțele proprii și independența financiară, atât de necesară pentru o viață asigurată și liniștită.

Lipsa sau insuficiența cunoștințelor despre bani are efecte distructive atât pentru fiecare om în parte, cât și pentru o țară întreagă. Asta ar putea duce la crearea unei mase largi de cetățeni ușor de manipulat și de controlat. Pentru a evita acest scenariu, avem nevoie ca educația financiară să fie predată de la vârste fragede și să meargă pe același drum cu educația școlară. Când absolvenții de liceu sau de facultate vor intra în câmpul muncii, este foarte important ca ei să ia decizii corecte ce țin de gestionarea propriului buget. La această vârstă ei deja trebuie să cunoască aspecte legate de accesarea unui credit și a costurile aferente pe care acesta la include.

Multe boli ale acestui petec de pământ sunt legate de lipsa educației financiare. Și aici mă refer la drama multor familii care își lasă copiii în grija buneilor și pleacă peste hotare pentru a aduna bani. După mai mulți ani de muncă, își dau seama că mai degrabă au adunat ani la vârsta lor decât bani. Mulți dintre ei, după două-trei luni de stat acasă sunt din nou pe zero. Educația financiară este despre planificarea pe termen lung, este acel colac de salvare care te ajută să ieși din cursa șobolanului în care trebuie să muncești zilnic pentru a te putea întreține.

Urmărind tendința tinerilor din ziua de azi de a pleca peste hotare după absolvirea studiilor, ar trebui să ne îngrijoreze soarta lor. Iar în acest sens, cel mai bun lucru pe care îl putem face pentru ei este să le oferim acele cunoștințe financiare de bază care îi vor ajuta să devină liberi, independenți, asigurați financiar și fericiți.