0

Banii sunt o resursă pe care o utilizăm zilnic, iar de buna gestionare a acesteia depinde bunăstarea noastră și a familiei. Iată de ce nu este niciodată prea devreme să începem să-i învățăm pe copiii noștri despre valoarea acestora, cât și despre importanța economisirii banilor.

Astfel, cel mic va primi toate informațiile de care are nevoie pentru a-și administra finanțele în viitor. Învățarea principiilor de bază ale utilizării banilor îi va oferi copilului multe oportunități de avansare mai târziu, în carieră, de aceea este foarte important ca, de la o vârstă fragedă, acesta să își cultive un respect pentru bani.

Iată care sunt câteva lecții valoroase pe care trebuie să le învețe copilul tău:

  • Jucați-vă împreună.

În momentul în care copilul începe școala și învață principiile de bază din matematică, poți începe educația financiară și poți pune în practică principiile gestionării banilor. Petreceți serile de familie jucând jocuri de educație financiară și dezvoltați împreună abilități de analiză financiară. (Idei de activități și jocuri pe care le puteți juca împreună găsești pe site la categoria Produse).

  • Cumpără-i o pușculiță sau creați una handmade.

Această acțiune simplă îl va ajuta pe copil să învețe importanța economisirii, oferindu-i un simț al responsabilității. Încurajează-ți copilul să economisească o anumită sumă de bani într-o anumită perioadă, sau sugerează-i să strângă monede de o anumită valoare. Transformă totul într-un joc pentru a-i menține interesul. La data aleasă de comun acord, deschide pușculița și numără economiile. Vă recomandăm ca să stabiliți și un scop pentru ce adună banii la pușculiță (pentru role, o ieșire în oraș cu toată familia, un nou gadget, etc.).

  • Încurajează-l să își planifice economiile

Planificarea cheltuielilor viitoare îl va motiva pe copil să își atingă obiectivele de economisire. Îi va aminti că, dacă are îndeajuns de mulți bani, va putea să își cumpere ceea ce își dorește. Permite-i să viseze și încurajează-l să economisească și mai mult, pentru a-și atinge obiectivele mai repede și mai ușor.

  • Lasă-l să facă propriile cumpărături.

Dă-i copilului tău o sumă de bani pentru a merge la cumpărături, apoi observă-i comportamentul de cheltuire. Dacă cel mic vrea să cheltuiască mai mulți bani decât i-ai oferit, sfătuiește-l să aibă mai multă răbdare. Explică-i întregul proces și indică-i care sunt prioritățile atunci când merge la cumpărături.

  • Plătește cash.

Plătește direct cu bani cash pentru a-i arăta copilului procesul prin care ,,pleacă” de la noi banii pe care îi are deja în portofel.

Ține minte!.. cea mai bună metodă de a-ți învăța copiii care este valoarea banilor, este să le dai tu cel mai bun exemplu și să le permiți și lor să fie mai responsabili.  Familiarizează-i cu conceptele financiare și ajută-i să-și facă liste de cheltuieli. În acest fel, vor privi banii într-un mod mult mai responsabil, lucru care îi va ajuta foarte mult în viața de adult.

Mult succes!