Am vorbit în articolul anterior despre importanța și actualitatea educației financiare, iar astăzi mi-am propus să vă vorbesc despre rolul părinților în procesul de pregătire a copilului pentru viața reală.
Niciodată nu trebuie să lipsească lecțiile pe care un părinte le poate preda unui copil. De la mersul pe bicicletă, gătit și condus, părinții își învață în mod constant copiii prin exemplul lor sau instruindu-i continuu. Una dintre lecțiile care adesea ne scapă din vedere este despre cum să gestionezi inteligent banii.
Un studiu recent al Fondului Național pentru Educație Financiară a constatat că doar 24% dintre tineri au cunoștințe financiare de bază. În lipsa unor programe de educație financiară în școli, părinții devin responsabili să-i învețe pe copiii cum să-și gestioneze banii și să facă economii.
Indiferent cât de priceput te consideri, există o mulțime de modalități de a-ți învăța copilul abilități financiare care îi vor prinde bine în viitor. Să nu-ți fie frică, nu este niciodată prea târziu (sau prea devreme) să începi să-i vorbeși copilului despre finanțe.
Mulți adulți au avut momente în care au fost nevoiți să suporte consecințele dure ale unui management slab al banilor. Fie că este vorba despre cazul în care au rămas în urmă cu achitarea lunară a chiriei sau a facturilor, fie că au apelat la credite pentru a-și satisface anumite nevoi secundare. Pentru a preveni existența unor situații similare cu copiii noștri, este extrem de important să începem să le predăm „alfabetizarea” financiară încă de la vârste mici.
Este foarte bine să le vorbești copiilor despre bani, dar este mult mai important să pui în practică cunoștințele pe care i le oferi, astfel copilul va învăța lecția mult mai bine.
Dacă nu știi de la ce să începi și nu ai idee cum să-ți organizezi „cursul” de educație financiară pentru copilul tău, îți las mai jos câteva sfaturi:
– Caută care sunt cele mai bune cărți despre finanțe pentru copii și începeți împreună să le studiați;
– Cercetează cum sunt organizate cursurile de instruire financiară pentru copii la diferite instituții private care le oferă. Analizează subiectele abordate și urmărește consecutivitatea lor;
– Alcătuiește-ți o listă cu activități zilnice pe care le puteți face împreună cu copilul, astfel încât acestea să le permită să înțeleagă ce înseamnă banii, de unde provin și cum să-i cheltuiească (mergeți împreună la cumpărături, dă-i copilului bani de buzunar, organizați jocuri prin care să înțeleagă ce înseamnă să cumperi sau să vinzi ceva ș.a.).
Acestea sunt doar câteva activități pe care le poți face împreună cu copilul ca să-i faci cunoștință cu legea banilor. Indiferent de vârsta pe care o are, învățatul despre valoarea banilor este o modalitate productivă și, totodată, indispensabilă pentru a-l ajuta să facă față provocărilor vieții. Începe acum să-l ajuți să-și construiască baza pentru o educație financiară puternică și independentă.